Bahan-bahan ( 1 biji 35x 25cm )
250g tepung roti
1 sudu kecil dry yeast
1/2 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil gula
150ml air suam
25ml olive oil
******
tepung
olive oil
garam
Cara-cara
Masukkan semua bahan-bahan yg di atas sehingga ke olive oil. Uli macam uli roti biasa.
Penaikkan dua kali ganda. Bila dah siap, keluarkan angin.
Canai di biar jadi 25x35cm lebar. Cucukkan dengan garfu. Penaik lagi sehingga 2 kali ganda. - Semasa mencanai tu, letak sedikit tepung di atas papan pencanai supaya tak melekat.
Sebelum bakar sapukan dengan olive oil dan tabukankan sedikit garam ke atasnya.
Bakar dengan suhu 250C selama 10-15 minit.
nasi udang
-
bahan- bahan
2 cawan beras(basuh dan toskan)
2 cawan udang basah(rebus dan dicincang)
3 cawan air rebusan udang
1/4 cawan minyak masak
1 sudu tepung jagun...
12 years ago
0 comments:
Post a Comment