Lasagne

Bahan-bahan ( 4 atau 6 org )

500 gm Daging Kisar
1 tin (425gm) Sos Tomato
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
3 sudu besar cili giling
Sedikit minyak utuk menumis
Serbuk Oregano
Serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
3 Sudu tepung gandum/jagung
8 keping cheese (cheesedale) kalau suka cheese lebih , boleh tambah
500 ml Susu segar
10 keping instant lasagne (ikut besar loyang bakar)
Cara-cara

bawang merah dan bawang putih dikisar.
Tumiskan bawang merah dan putih sampai naik bau. Masukkan cili. Jika suka pedas, boleh cili lagi.
Bila cili sudah masak, masukkan sos, biarkan mendidih. kemudian masukkan 600ml air.
kemudian masukkan daging. Biar sampai daging masak. Masukkan garam, serbuk oregano dan serbuk lada hitam. Jgn sampai air kering. Ketepikan dulu.
Untuk Cream cheese : Panaskan minyak, kemudian masukkan tepung. Kemudian masukkan pula susu segar. Bila mendidih masukan cheese. Masak biar pekat sedikit.
Kemudian susun kepingan lasagne di dalam bekas pembakar.
Tuang dan rata kuah daging keatas kepingan lasagne tadi.
Tuang pula cream cheese tadi keatas kuah daging tadi.
Letakkan pula kepingan lasagne di atas cream cheese. Ulang langkah 6,7 & 8 hingga kuah daging habis.
Last sekali letakkan kepingan lasagne dan tuangkan cream cheese hingga menutupi keseluruhan kepingan lasagne.
Bakar pada suhu 200 utk 20 min atau hingga bahagian atas keperangan

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment