Fettuccine with Ratatouille

Bahan-bahan ( 4 org mkn )

80 ml minyak zaitun - extra virgin (guna minyak biasa pun boleh)
1 biji terung - dipotong kiub
2 biji zucchini - dipotong kiub (boleh ganti dgn capsicum)
2 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bwg putih - dihiris
1/3 cwn daun parsley - dihiris kasar
3 anchovy fillet - dipotong (saya ganti dgn dada ayam yg dihiris)
400 g cherry tomato di dlm tin
250 g cherry tomato
1 biji cili kering - dicarik2
segenggam black olives - dihiris
2 sudu besar balsamic vinegar
400 g fettuccine
Cara-cara

Panaskan minyak di dalam kuali yg sederhana panas. Masukkan terung dan masak sehingga kekuningan. Angkat dan keringkan di atas kitchen towel.
Masak zucchini selama 1-2 minit sehingga kekuningan. Angkat dan keringkan di atas kitchen towel.
Masukkan bwg besar dan tumis sehingga lembut. Masukkan bwg putih, daun parsley, ayam, cherry tomato dlm tin dan cherry tomato fresh, cili kering, terung dan zucchini.
Perlahankan api, dan masak sehingga 10-15 minit. Kacau sekali sekala sehingga kuah menjadi pekat.
Masukkan black olives dan balsamic vinegar. Kemudian, tambah garam dan gula secukup perasa.
Rebus fettuccine dgn garam sehingga lembut atau al-dente. Toskan. Kemudian, gaulkan dgn sedikit minyak/butter supaya tidak melekat.
Gaulkan fettucine di dalam kuah yg telah dimasak. Tabur daun parsley dan hidangkan.
*Lupa nk ckp, sy ada tambah serbuk lada hitam dan thyme dlm kuah dia utk perasa tambahan*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment